DE STERRENKIJKER

Het Koepelgebouw

De telescoop van de Jan Paagman Sterrenwacht heeft een vaste opstelling in een koepelgebouw. Het gebouw heeft een buitendiameter van 3,50 meter.

Op de benedenverdieping staan enige kijkers opgesteld, waaronder de optiek van de oorspronkelijke Jan Paagman kijker. Via een trap komt men op de verdieping, waar de waarnemingen kunnen plaatsvinden door een opening in de koepel. De koepel wordt elektrisch aangedreven en kan 360 graden draaien. Twee, eveneens elektrisch, aangedreven koepeldeuren openen de koepel voor een vrij zicht van horizon tot zenit.

De telescoop is gemonteerd op een vast opgestelde parallactische montering, gebouwd door Ad Mathijs uit Velden. Hiermee is het mogelijk om, nauwkeurig, sterrenkundige objecten in beeld te brengen en te volgen. Tevens bestaat de mogelijkheid om de montering te koppelen aan een computer die de mogelijkheid biedt om objecten in beeld te brengen die met het blote oog niet of moeilijk vindbaar zijn.

Image
Image

De Optiek

De Jan Paagman Sterrenwacht beschikt over een 14" (oftewel  35cm) Celestron spiegel telescoop van het type Schmidt-Cassegrain.

De Schmidt-Cassegrain sterrenkijker is vast opgesteld onder de koepel van de sterrenwacht. Hij heeft een brandpuntafstand van 390 cm en draait op een Duitse equatoriale montering van het type FM98. De telescoop kan met de computer worden aangestuurd.

Het licht van de planeten of sterren wordt eerst gecorrigeerd door een lens (de zogenaamde correctorplaat), opgevangen op de (grote) primaire spiegel en teruggekaatst naar de (kleine) secundaire spiegel die het licht weer naar achteren terugkaatst. Daar wordt, met hulp van een oculair, het ontstane beeld waargenomen.

Image