Basiscursus Sterrenkunde 2020

Op dinsdag 6 oktober 2020 start er weer een reeks van 7 avonden “Basiscursus Sterrenkunde” voor mensen die geinteresseerd zijn in sterrenkunde, of hun kennis willen verbreden. Zoals voorgaande jaren is de cursus bedoeld voor niet-leden vanaf 16 jaar. De cursus kost voor niet-leden € 75,- inclusief het lidmaatschap 2021 en het fantastische boek “Handboek sterrenkunde” van de bekendste Nederlandse wetenschapsjournalist Govert Schilling (winkelprijs 30 Euro). Koffie en thee worden gratis aangeboden. Er is geen voorkennis nodig om deel te nemen aan de cursus. 
Leden van de vereniging kunnen ook meedoen, indien het aantal inschrijvingen dit toelaat, en betalen € 50,-

De groepsgrootte is normaliter maximaal 18 personen, maar door de Corona maatregelen kan er een maximum van 12 gehanteerd worden. DE CURSUS IS INMIDDELS VOL, neem svp contact op voor de eerst volgende cursus in 2021 (voorjaar en najaar). 

Aanmelden kan door een email te sturen naar jpsasten@gmail.com.

De cursus bestaat uit 7 dinsdagavonden van 19.30 uur tot 22.00 uur en wordt geheel verzorgd door onze leden met een grote deskundigheid op diverse onderwerpen. Zij gebruiken het genoemde boek als richtlijn zodat de cursisten de behandelde stof van iedere avond kunnen naslaan in het boek. Naast de presentaties in de filmzaal zal er gebruik gemaakt worden van ons planetarium, en de koepel met de telescoop. Hieronder het overzicht van data en onderwerpen.

 6 oktober

Welkom, introductie sterrenwacht en cursus

1.Verkenning van de hemel

Matt Verhaegh 

Francois Swinkels

 13 oktober

2. Oriëntatie aan de hemel

3. Sterrenkaarten + Planetarium

 Francois Swinkels
27 oktober

4. Zon en maan

5. Planeten
 Frank van Hertrooy
 3 november 6. Kleine hemellichamen
7. Kometen, meteoren en meteorieten
 Ton Harbers
 10 november   8. Afstanden in het heelal

9. Sterren en niet stellaire objecten

 Harrie Eijsbouts
 17 november 9. Sterren en niet stellaire objecten (vervolg)
10. Licht en levensloop van sterren
 Harrie Eijsbouts
24 november

11. Waarnemen met en zonder instrumenten, verrekijkers, telescopen en fotografie.

Indien het helder weer is gaan we waarnemen in de koepel. Indien het bewolkt is, verwijzen we naar de clubavonden, waarneemavonden en publieksavonden. 


Afsluiting: uitreiking certificaat van deelname en kleine evaluatie

 Frans Mrofcynski

Matt Verhaegh

_____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze cursus zou niet mogelijk zijn zonder de bijzondere en intensieve inzet van een aantal mensen. De docenten verzorgen ieder op eigen enthousiaste manier, één of twee avonden een onderwerp of thema. Ton Harbers is cursus coördinator. En natuurlijk zijn er nog mensen in de achterhoede bezig met allerlei zaken. Het belooft weer een mooie cursus te worden...